miercuri, 1 august 2012

Remedii naturiste: Canepa codrului

Canepa codrului, Eupatoria cannabium, face parte din familia Asteraceae si mai este cunoscuta, in popor, sub diferite denumiri: canepoaie, canepa de apa, canepa vraghiei, dumbrovnic, iarba de intruiele, sburatoare sau smeoaie.
Canepa codrului este diuretica, antifebrila, laxativa, emolienta, cicatrizanta, antibiotica, aperitiv-tonica si antihelmitica.
In cantitati mari, aceasta planta produce intoxicare, care se manifesta prin diaree, tremuraturi sau, voma. Se va evita sa se foloseasca intern.
Este putin folosita, deoarece nu se gaseste la nici un magazin de plante medicinale si cei care o cunosc mai stiu si alte plante mai eficiente ca aceasta care nu are atatea toxine.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: cancer (extern), eczeme zemuinde (comprese si spalaturi) cuperoza (comprese) insuficienta hepatica (doar pentru a inlatura constipatia), dermatite infectate zemuinde (doar cele rebele la alte tratamente) sau reumatism (extern amelioreaza durerea).
Se poate folosi cu alte plante in acelasi timp. Rani, tumorile anusului, rectului sau vaginului, cand se foloseste in combinatii cu alte plante, fiind in acest fel foarte utila. La ulceratiile zemuinde se poate utiliza si praf din planta uscata care se pune pe rana de 2 ori pe zi. 

Niciun comentariu: